Reacties

Joost Tel merkte op dat ik een paar anagrammen vergeten was. Hij gaf bandversieringen/arseenverbinding en groenteveilingen/toneelvereniging.
Dank.

Guus Razoux Schultz schreef: "Een van de leukste Nederlandse pagina's die ik tot nu toe gezien heb! En die derdemachtspuzzel neem ik nog wel een keer mee naar huis".
Maar Guus, waar blijft de oplossing dan?

Iemke Wakkers schreef: "Nou, petje af hoor! Al gaan sommige dingen boven mijn pet. Heb je ook nog een geheime homepage met de oplossingen? Want alfametica, daar ben ik erg slecht in".
Maar Iemke, het is de bedoeling dat je dat leert.

Van Hoesel schreef: "Met name de verspreeksgezegswijzen. Ik was vroeger al fan van dit soort constructies. We verzonnen toen de meest vreemde pleonasmen, contaminaties ed. Favoriet waren de zg. "Tante Betjes". (Hij schoot twee keer in zijn been en in de lach)".
Dat laatste is een zeugma. Een Tante Betje is een foute inversie, bijvoorbeeld: Morgen gaat Piet naar Frankrijk en moet hij vandaag nog zijn auto laten maken.

Leonie de Haan schreef: "In de eerste plaats mijn complimenten voor je homepage. Hij ziet er geweldig uit en ook de inhoud vond ik erg leuk om te lezen. Ik houd ook erg van 'taal' en ben dan ook een verwoed crytogrammen liefhebster. De reden waarom ik je e-mail is een andere. Je voelde misschien al nattigheid bij de opening "in de eerste plaats". Logischerwijs houdt dat in, dat er nog iets volgt. Ik heb zo geredeneerd, je hebt een eigen homepage, dus je kunt verwachten dat mensen via je homepage commentaar geven of je e-mailen. Dus heel brutaal brand ik los...(of van wal...)".
Dank, en de rest blijft onder ons.

Daniël en Joram Hoekman schreven: "Leuke site, kijk eens op http://home.pi.net/~boekschi".
Dank je, ik heb al een boek.

Hanneke Dam schreef: "Te gekke site. Mijn man woont in Duitsland. Ik heb uw adres meteen doorgemailed. Wat zal hij (oud onderwijzer) smullen. Hartelijke groeten".
Hopelijk heeft meneer Dam gesmuld.

P. W. Kamp schreef kort en bondig: "Leuk idee".
Dank.

Jan Philip Wassenaar schreef: "Deze houd ik er in als ik de bovenkamer weer eens duchtig af wil stoffen. Stuur ik ook door naar vrienden".
Hoe meer vrienden, hoe meer vreugd.

P. Kap schreef: "Er is geen haan op mijn hoofd die er naar kraait. Als ik eens wat vaker op deze site kom kijken: heel leuk!".
Nog een meevaller dat er geen hond kraaide.

E.J.W.M. Kuik schreef: " "Palindroom: 'Baas neem een racecar, neem een saab' en 'Tivoli I lov' it'".
Ook die zijn mooi.

Willem Versteeg schreef: "Op verjaardagspartijtjes bij mijn familie vroeger thuis was het gewoonte om elkaar met allerlei woordspelletjes om te oren te slaan. Vandaar dat dit alles mij welbekend voorkomt. Ik heb er nog een van vroeger onthouden: Of het juist is weet ik niet, is ook niet zo belangrijk, het klinkt leuk. Het gaat over zoveel mogelijk werkwoorden op een rijtje in een zin ... "Ik zou jou wel eens hebben willen zien zitten durven blijven kijken naar die leeuw... Begrijp je?".
Of ik dat begrijp? Zeker. Zeven werkwoorden achter elkaar lijkt me een record.

Bart Kila schreef: "Ik vind het schitterend. En als mijn pa thuiskomt van vakantie (hij is een OBS-meester) zal hij er zeker ook van genieten. Misschien geeft dit hem een duwtje in de richting van de wereld die computer heet. Ik heb genoten....bedankt".
Eerst even vaststellen wat OBS is, een gok: Openbare BasisSchool? Maar daar wordt de computer toch al breed ingezet?

Christel van Dam schreef: "Vermakelijk!".
... en leerzaam...

Helmut Grams schreef: "Zeer interessant! Bij de verspreeksgezegswijzen zou ik echter ook graag willen zien hoe het wel hoort. Sommigen zijn zo veelvuldig in omloop dat men ze als correct ervaart en men daardoor niet meer de juiste termen kent".
Dat is me net iets te veel werk.

Ricardo Franke schreef: "Zeer interessant en leuk om eens te lezen wat er met de Nederlandse taal mogelijk is. Maar het lijkt me wel een gepuzzel om uit te zoeken (al helpt het Electronisch Groene Boekje ook wel een handje :) )".
Was dat maar waar. Vergeefs heb ik op Internet naar de woordenlijst van het Groene Boekje gezocht.

Rene ? schreef: "Letters en cijfers. Een erg leuke site!. Staat inmiddels bij m'n favorieten".
Dank.

Hans Meijer schreef: "Ik hou erg van dergelijke grappen. Nooit gedacht zoveel op Internet aan te treffen."
... en er zit nog meer in het vat ...

Tom Smid schreef: "Leuke aanvulling op de 'informatie' die te vinden is op het Internet ... Ik ben zelf van plan naast mijn eigen site nog een andere site te maken over geheugenkunst. Dit heeft in bepaalde zin ook te maken met het spelen met letters, woorden en getallen".
Kunnen we samen spelen.

Hans Peter Bos schreef: "Vreselijk mooie verzameling woordspelingen".
Vergeet de cijfers niet.

Joed Elich schreef: "Verspreekzegswijzen:

Een welkome aanvulling.

Jonnie ? schreef: "Fantastisch, vooral bij de verspreekszegswijzen lach ik blauw (het is dan ook wel warm hoor :-).Wat kan een taal toch mooi zijn!".
Dat bedoel ik maar.

Ruud van der Reijden schreef: "Prima pagina, met verbazingwekkende, leuke en razend interessante hoogstandjes uit onze taal. Ik kom nog wel eens terug".
Van harte welkom.

Robert de Louw schreef: "Kwam via ... op uw url terecht en ben onder de indruk. Ik ben geinteresseerd in dit soort taalspelletjes en hoop in de toekomst verdere uitbreidingen aan te treffen".
Wacht maar rustig af.

Pettrie de Bondt schreef: "Heel erg leuk!".
Veel dank.

Xander van Alst schreef: "Ter uitbreiding: Drie keer scheeps is recht, en

Dat laatste kan ook in het Nederlands: Piet had had gehad gehad terwijl Jan gehad had had gehad had gehad had de goedkeuring van de meester gehad. En in de zin "Toentomatentomatentomatentovrat" moeten spaties worden gezet: "To en Tom aten tomaten, Tom at en To vrat".

Van 12 t/m 18 september 1997 was mijn thuispagina link van de week op de weblocatie van Trefpunt Delta te Arnhem. De reacties uit het oosten des lands waren .... er niet.

Bert Elzinga schreef: "Een leuke page waarin vrolijk gestoeid wordt met de Nederlandse taal!"
Dank!

Bert van der Loo schreef over de scrabblezet van 1985 punten:"Uw theoretische score van 1985 kan ongetwijfeld nog hoger. Minimaal 2000 punten moet mogelijk zijn. In de praktijk zijn scores van meer 1.700 al behaald. Mijn Amsterdamse scrabblecollega's zullen u daar ongetwijfeld meer over kunnen vertellen!"
Ik vind ook dat 2000 haalbaar moet zijn, maar 't is me niet gelukt. Ik zie de resultaten van uw scrabblecollega's met belangstelling tegemoet.

Marc van Oostendorp, die de weblocatie van Onze Taal beheert, schreef:" Inderdaad een aardige pagina! Ik heb een koppeling gemaakt (in de rubriek 'Taal en humor')."
Natuurlijk houden we onze taal zuiver. We spreken niet over links maar over koppelingen, en niet over sites maar weblocaties.

Peter Huesken meldde mij: "Die Duitsers met hun: ´Eine treue Familie bei Lima feuerte nie.´ noemen dit geen palindromen maar ´retroworter´."
Waarvan akte.

Joost Tel (E. Tolstoj) reageerde nogmaals: "Als je het buitenland meeneemt, wordt de lijst uiteraard groter. Zo bestaat er in de Alpen een plaats Dagmersellen (Geldermalsen). Kan het zijn dat ik de keerwoorden rentrap en negertrots mis?"
Heel mooi, maar ik blijf toch liever binnenslands. Tja, die keerwoorden zijn zeker de moeite waard!

Onno Zweers : "Ja leukleukleuk! Trouwens, die vliegende vliegen, dat was eigenlijk: 'Als achter vliegen vliegen vliegen, vliegen vliegen vliegen achterna'. Mijn webstek gaat ook over taalhumor (anagrammen, het beste van nl.taal, weergaloos woord van de week). Ik was even bang dat jij dezelfde anagrammen zou hebben als ik, maar dat is gelukkig niet zo. Onze geesteskinderen vullen elkaar goed aan."
Dat gevlieg is een reactie op een reactie, ik werp er ook nog maar een in de strijd: 'Als graven graven graven, graven graven graven'.

H. Boogert: "Ik zie uw pagina nu voor het eerst. Van zulke dingen houd ik wel. Met uw goedvinden (?) heb ik een paar items gedownload."
Bronvermelding verplicht.

Ronald van Doorn: "Ik zit hier niet voor de kut z'n viool te werken! (echt geroepen door in in woede ontstoken hoofdredacteur die juist bekend stond om z'n kuise taalgebruik)"
Die man verdient een kat.

J. Harry Apperloo: "Wellicht een aardige. Een woord van twaalf letters, zonder klinkers: zandweggetje"
Of gewoon een klinkerweg.

Peter Berkhout: "My two cent contribution. Daar is geen touw tegen in te brengen! Spelden op laag water zoeken."
En spijkers in een hooiberg.

Gery Brosens: "Ik heb ooit gelezen: Reinier Kazak deed Anna Kortrok tot negen lepel pap nemen."
Zei Ada Kok dat niet dan?

Wim Ipers kwam bij het scrabbelen tot een score van 2113 punten! Hij gebruikte het woord POLYGLOTTENQUIZ op A1. Zodra ik een quiz zie van polyglotten zal ik dit record erkennen.

Michael van de Kamp: "Een erg vermakelijke site. Vooral de zelfverwijzende zin is erg bewonderingswaardig. Heeft u die zelf bedacht? Ik heb het niet nageteld maar hij is echt prachtig. Nog een leuk palindroom dat overigens niet in de van Dale staat is: legermeetsysteemregel."
Ja, die heb ik zelf bedacht, en vooral berekend. Hoe kun je zoiets prachtig vinden zonder het na te tellen?

School 10139 uit België: "De tand des tijds heeft een lange arm."
Schrijnend.

Nicole van Elst: "Dol op anagrammen, jammer dat je met jouw site geen Nederlandse anagrammen kunt genereren."
Er is een weblocatie waar in verschillende talen anagrammen te genereren zijn.

Willy Vounckx: "Dit is fantastisch. Een aanvulling op Battus' Opperlandse taal- en letterkunde. Hier ben ik heeeeeeel lang mee zoet."

Pim Lemmens: "Ik mis een collectie homogrammen . Ik hou me aanbevolen voor aanvullingen."

Jan Dijkstra: "Snap er niets van en vind het niet interesant, maar toch leuk om iets over Driebruggen te zien."

N.P.Roest: "Aangezien het niet erg wil lukken met de reacties zal ik U er eens van een voorzien; ik vind Uw pagina zeer de moeite waard. Ik heb mij zelfs aan enkele puzzels gewaagd (niet gelukt, anders had U zeker eerder van mij gehoord) en kijk toch zo nu en dan of er weer wat nieuws is, wat er dan vaak ook is. Ga zo door, en dank voor een van de weinige interessante homepages."

Gerben van Groeningen: "Mooie page! Kan je mij vertellen of: Haarlemmermeerpolderstraatlantaarnpaalopstekersinstructieboekjesontwerpersinrichting echt 1 woord is?"

Eefje Brugman:
"De tand des tijds, die alle wonden heelt, zal hier ook wel gras over laten groeien.
Ik wil geen dooie honden blij maken."

Jan Hendriks, Alabama, US: "Prachtig!! Een heerlijke "netlokatie" om nog vaak op terug te komen. Ik ben druk bezig een volledig zelfverwijzende zin te maken. Tot die tijd moet ik het hier mee doen: Deze zin bevat zesenzeventig letters, dertien spaties, drie komma's, een apostrof en een punt. Ook niet slecht voor een beginner. Bedankt en groeten uit Amerika." ... "Ik ga de aap even flink uit de mouw laten hangen."

Hergaarden: "geweldige taalpagina, anders kan ik het niet zeggen. zelf speel ik graag met woorden, maar dit vond ik erg leuk. ik heb deze bladzijde geboeklegd en zal zeker nog eens komen koekeloeren"

Andre Velthoen: "Hallo Aad, ontzettend leuke homepage. Lekker snel en boordevol taalzaken. Ik heb thuis een roze boek, genaamd "Opperlandse taal-en letterkunde". Ken je dit boek? Dat staat helemaal vol met dit soort zaken, lijkt me ook wel iets voor jou. Ik zit momenteel in Amerika voor zaken maar als ik weer terugben in Nederland zal ik je het ISBN-nummer wel toesturen (+ een paar voorbeelden...)."
Laat ik dat boek nu al in huis hebben...

Gerda de Wilde: "We hebben met interesse dit alles gelezen! We zijn erg onder de indruk."

Peter Verdegem: "Prachtige site! Jammer dat het zo snel voorbij is. Nog een had-had enzovoort reeks (die begreep ik overigens niet). Als graven graven graven, graven graven geen graven voor graven; als graven graven graven, graven graven graven voor gravinnen. (gehad van N. van Belle)

Phranc: "Verspreeksgezegswijzen was 't best. Succes met je homepage verder."

Robert M. Nijholt: "Hartstikke leuk. Best interessant eigenlijk, om eerlijk te zijn. Okee, je hebt er niets aan, maar toch origineel!"

Peter de Koning: "Heel goed, deze pagina! Ik heb een verzoek: ik spaar woorden die zowel het lidwoord de als het verdragen (maar dan wel een andere betekenis hebben). Voorbeelden zijn bv: BAL, GEMAAL, STOF. Momenteel heb ik er ongeveer 20. Dan hier het verzoek: heb jij nog suggesties?"
Zie de pagina: De bal op het bal

Eric van den Bosch: "Ik heb nog niet de tijd gehad de pagina goed te bekijken, maar wat ik zag was voldoende om die fluks onder mijn Favorieten te scharen. Schitterend!"

Davied van Berlo: "Zeer vermakelijk. Ga zo door!"

A. van Wijk: "Zelden heb ik met zoveel plezier op een internetsite zitten bladeren en 'schumen'. Naar mijn bescheiden mening zou het woord "droomoord" ook als palindroom opgenomen kunnen worden bij je uitgebreide verzameling. (Uiteraard heb ik deze pagina gebookmarked)"

Wouter Scherphof: "Leuke Site! Ik kom nog een keer terug! Hoe is het wonen in Driebruggen. Mij lijkt het wel wat. Staat er nog iets te koop (tot drie ton)? Ik hoop het!"

Hans Nienhuis:"Ben al heel lang bezig met Taal. Zie het alleen niet als spel, zoals sommige lezers van uw weblocatie als reactie aangaven, meer als een inzicht brengende bezigheid."

Frank Video: "Leuke site! Interesse in 'Cijfers & letters'? Als mede-oprichter van een dergelijke club (cf.'Des chiffres et des lettres' op de televisie- zender A2) waardeer ik uw werk. Tip: het woord 'eiernest'(zie uw 148 woorden) staat volgens mij niet meer in de 'Van Dale'. Meer info over zo'n vereniging? Schrijf Frank_Video Doe ze de groeten daar! Een 'anagramgekke' Vlaming."

Mathon Gijsbers van Wijk: "Dank. Voor een kinderpartijtje maak ik een speurtocht met twee groepjes kinderen en opdrachten. Iedere opdracht levert een letter van een woord op. Omdat het ene groepje aan de ene kant van de route begint en de andere aan de andere kant is een palindroom of een keerwoord wel handig. Koorts en strook zijn mooi."

Peter Aarts: "Ik vind je webpagina fantastisch en verrassend mooi! Onlangs hoorde ik op Radio Brabant: "Aan de noodklok trekken" i.p.v. "Aan de bel trekken" of "De noodklok luiden"."

Cees M.J. de Hond: "Ik heb nog een leuk verspreekwoordje: "Een vinger onder de riem steken." Komt uit een aflevering van Paul de Leeuw. Goeie weblocatie overigens, kep hem al bij mijn favo's staan, net als die van Onno Zweers."

Gijs Kuneman: "Ik was net een aantal maanden prachtige verspreekgezegswijzen (bijvoorbeeld dat is bij voorbaat een doodgebloed kindje) aan het verzamelen, toen een collega mij wees op uw site. Ik kan me goed voorstellen dat sommigen het een grote tijdverspilling vinden (dat vind ik zelf in zeker mate van de meer op puzzelen gerichte activiteiten als zoeken naar palindromen enz). Maar voor mij zijn zulke versprekingen (zelfs expres), prachtige onverwachte bloemen in de woestijn van het ambtelijk taalgebruik. Uw site is dan ook zeer verfrissend voor de verdorde beleidsgeest."

Judith: "Heerlijk deze site, als ik weer even een lach nodig heb, kom ik graag terug!"

W. Holtrust: "Waarom wist ik dit niet eerder..... Ga vooral zo door!"

Gerard Herbers: "Teveel in een keer, kom wel vaker terug. Verspreekwoorden vormen de emmer die de overloop doet druppelen. Kom eens kijken bij mij."

Paul Vermaseren: "Gefeliciteerd. Ik vind het geweldig, 1981 punten. Toen 2,5 jaar geleden me met hetzelfde bezig hield, had ik 'jacquardweefsel' ook al onderhanden gehad maar inderdaad verworpen omdat SE geen ingang was in mijn (overigens wat oudere) Van Dale. Mijn companen in de weddenschap waren het er niet mee eens, vandaar dat ik uit moest gaan van iets anders. Of ik je resultaat gehaald zou hebben? Ik weet het niet. Maar voor mij ben je in ieder geval de beste."

Warner Boer: "Mooie pagina! Alleen, over je zelfverwijzende zin: een punt is toch ook een teken?! Dan klopt de vervanging van "letters" door "tekens" dus niet, helaas."
Je hebt gelijk. Maar ik laat het toch maar staan, het gaat erom uit te leggen welke hindernissen je hebt te overwinnen bij het samenstellen van een zelfverwijzende zin.

Halim Amzika: "Nou, nou! Petje af, hoor! Echt waar, dit is echt super-goed en ik ken niemand die je dit na zou doen! Misschien iets voor wedden dat..?"
Liever niet.

Frans Klingers: "Ik dacht ik schrijf even dat je een leuke site hebt. Ik ben de beroerdste niet, anders had ik wel ziek op bed gelegen. "

Andrew van der Plas: "Andere foto zonder hand voor de mond. Verder prachtige site."

Bert Mennen: "Heel interessant, deze site, moet wel geconcentreerd lezen. Ga zeker nog eens kijken."

Ben Menting: "Het aantal bezoekers is niet in verhouding met de kwaliteit van de site. Ik heb trouwens nog een site die misschien nog wel iets is voor U: www.loesje.nl."

Jeannine Janssens: "Uw site is opgenomen op de Meander-linkspagina in de rubriek "Taal". Meander heeft vanaf nu een nieuw adres: meander.italics.net."

Arjan Broere: "Ik vind je pagina erg leuk en vol. Na het lezen van delen van de pagina met versprekingen zal ik het vandaag als een wonder beschouwen als er nog een normale en correcte zin uit mijn mond komt. (Dat ik nog een normale zin over de berde zal brengen)."

Fer Finders: "Leuk. Ik vraag me af of je alles zelf hebt bedacht of dat het ook een hoop 'verzameld werk' van anderen is? Ga vooral "ter mijner lering ende vermaeck" zo door!"
Het meeste is zelf bedacht, al heeft het Opperlands mij wel aan ideeën geholpen. Maar ik heb het op mijn eigen manier uitgewerkt.

Herman Masseling: "Ik ben sprakeloos!"

Sjaak Bral: "Genoten van je site!!"

Matthias Hüning: "Net een half uurtje zitten kijken. Erg leuk!"

David den Ouden: "Bij deze verklaar ik u tot grote freak. En dat is als compliment bedoeld. De site belandt onder mijn bookmarks. Succes ermee. Staat u ook open voor toevoegingen van derden?"
Maar natuurlijk. Zie de rubriek reacties. Nieuwe ideeën voor curiosa zijn ook van harte welkom.

H. Meijer: "Een woord dat ik niet in de lijst zag staan: edelstaalplaatslede. Met veel plezier heb ik de rubrieken doorgelezen, bedankt!"
Het woord edelstaalplaatslede ken ik (ook koortsmeetsysteemstrook), maar ik neem alleen woorden op die in de Van Dale staan. Vandaar.

Nikki: "Ik hoorde een uitspraak tijdens een uitzending van Barend en van Dorp: Dhr. van Dorp wilde nog even iets aan de orde snijden."

Jan de Visser: "Genoteerd na een radio-uitzending: Dat is allemaal geld in een weggegooide put. Toch de moeite waard niet waar? En dezelfde dag tijdens een vergadering: Ik zal 'em eens z'n jasje aantrekken. Nou ja, 't is niet veel, maar wie weet kun je er iets mee! Ga vooral door!"

Ruud Olsson: "Duitse fietsreclame: Ein Neger mit Gazelle zagt im Regen nie. (zagen = verzaken, opgeven)"

Rolf Wegman: "Uw verspreekwoordenverzameling heeft me tranen in de ogen van het lachen bezorgd. Ter aanvulling nog twee die ik op mijn werk opving: Je ondergraaft zo je eigen graf, Iemand tot de nok toe afbreken. Beoordeling van uw site: Prachtig!"

Kees Kramer: "Ave Aad, Tiptop toffe thuispagina, ik lag helemaal dubbel in een deuk. Is Ik was helemaal over m´n stuur iets voor jouw verspreeksgezegswijzen?"
Allicht!

Martijn Hohmann: "Om maar meteen met de deur van te wal steken (Wim T schippers). Ik heb ook een poosje dit soort dingen opgeschreven. Daar steek ik mijn moeder voor in het vuur. Echter niet zeer actief en op papiertjes die weer zoek raken. De aap valt uit de mand. Deze vier wist ik me zo snel nog wel te herinneren. Hij heeft een schilderachtig geheugen. Dat is een echte katenstreek. Mocht ik nog wat terug vinden in mijn hoofd of mijn rommelkast laat ik het weten."

lupo: "Prachtig dat een mens zich zo met woorden bezig kan houden! Helaas is mijn spelling op school nooit geweldig geweest, en nu ik deze site gezien heb snap ik ook weer waarom!"

Tom Rombouts: "Op uw pagina staat dat u twee woorden kent met 8 opeenvolgende medeklinkers. Ik ken er een met 9 medeklinkers: slechtstschrijvende"
Wat een toeval, dat woord heb ik jaren geleden vele malen opgeworpen als het woord met de meeste medeklinkers achter elkaar. A schrijft slecht, B schrijft nog slechter, maar C is de slechtstschrijvende van allemaal. Of zou er toch een spatie tussen 'slechtst' en 'schrijvende' moeten? 'Slechtstschrijvend' mag volgens de ANS (Algemene Nederlandse Spraakkunst) inderdaad aan elkaar geschreven worden, naar analogie van woorden als 'dichtstbevolkt', 'drukstbezocht' en 'hoogstgelegen'. De vergrotende trappen worden altijd in twee woorden geschreven, de overtreffende trap soms in één woord, soms in twee woorden. Hiervoor zijn echter geen duidelijke regels opgesteld.

Lex en Krista Eggink: "Wat een leuke webpagina! Ik ben al een hele poos aan het genieten. Nu ik bij de woordherhalingen ben aangekomen, heb ik misschien nog een aardige. Wat was was eer was was was? Eer was was was was was is! Of deze conversatie: Morgen! Morgen! Foto's klaar? Morgen! Morgen? Morgen...Morgen! Morgen! Misschien hebt u er iets aan. Succes!"

Paul & Petra Leyten: "U hebt een prachtige pagina. Ik ben zelf helaas niet goed in taalspelletjes, maar misschien dat ik er wat beter in word als ik uw pagina eens goed bestudeer."

Henk v/d Heijden: "Met open mond heb ik het een en ander gelezen op deze wonderlijke site en ben zelf ook aan het bedenken gegaan. Niets kunnen bedenken tot nu toe, maar ik weet er een die mogelijk nog niet bekend is bij jullie: Voordat was was was was was is. "
U bent niet de eerste...

Ilse Alblas: "Een fantastische lijst! Misschien een leuke aanvulling: mijn secretaresse door de telefoon: Oh, sorry, het rood staat op m'n schaamlippen."

A.G. van de Loo: "Eer was was was, was was bijenvoedsel."
Dat noem ik een humoristisch alternatief!

Bart de Vries: "Leuk om je uitgebreide verzameling te zien. Hier zijn er nog een paar:
De onderste steen moet boven water komen (D66-kamerlid in Van Traa-debat)
Iemand een hak draaien
Door de boot genomen..."

Joost Tel: "koerst korset kortse koster koters kroest orkest sektor stoker trekos, daar mis ik nog:
okerst (als blauwst)
kotser (hij die kotst)
stroke (medische term voor (hart-)aanval)
rotske (vlaams, net als)
troske (namelijk ook vlaams)
rok-set (passende groep rokken)"
Jammer dat Van Dale deze woorden niet vermeldt.

Sophie van Ede: "Ik ben op zoek naar een spreekwoord. Het zou moeten beginnen met "bomen ontkleed" en er zouden twee woorden aan toegevoegd moeten worden. Ik kom er niet uit. Mijn nieuwsgierigheid wordt steeds groter (mijn frustratie ook). Heeft u enig idee wat dit voor spreekwoord/gezegde kan zijn. Ik hoop dat u mij kunt helpen. Bij voorbaat dank."
Een weerspreuk: Bomen ontkleed, mensen gekleed.

Jan: "Erg leuk om je pagina eens te bekijken. Jammer dat je niet meer palindromen op je pagina hebt staan, zou leuk zijn om ook de zinnetjes te vermelden, zoals: Sir I'm Iris. De pot op Ed."
Weet iemand er nog meer? Zelf herinner ik me nog Naai 'r dan Adriaan.

Ralf Steeghs: "Spreken is zilver, zwijgen is hout."

Gijs van der Putten: "Jij dacht toch dat melkloop de langste was? Na lang nadenken ben ik eruit! LEGOVOGEL. Goed he?"
Er is een verschil tussen een palindroom (negen) en een keerwoord (regen). Jammer.

Wouter Vroom: "Als ware taalliefhebber is deze site een prima voedingsbron voor creativiteit. Vooral het verbeteren van dampkringsluchtje is een ware uitdaging."

Ralph van der Voorden: "tranen over mijn wangen."

Kees van Rhee: "Inderdaad zonde van de tijd: je hebt er werkelijk niets, maar dan echt ook helemaal niets aan! Maar de lol zit hem daar dus ook in! Echt KEI GAAF!!!!!!!!"

Peter Jones: "Een hele leuke en vermakelijke site. Vooral als het werk een beetje begint te vervelen. Ik zal deze pagina's zeker aanbevelen bij diverse familie, vrienden en kennissen. Laatst nog een leuke verspreking gehoord: "Dat is een speld op een gloeiende plaat.""

Alex Kwak: "Bij het onderdeel 'Unieke klinkerordeningen' vraagt u om de collectie kompleet te maken. Helaas kan ik 'm niet volledig aanvullen, maar een aantal heb ik er wel:"

Mooie woorden allemaal, maar scheidsrechter Van Dale keurt ze alle af.

Peter van Delft: "Mooie rustige site zonder overbodige poeha! Te veel leuke dingetjes voor 1 keer. Ik zal zeker nog eens terugkomen."

Jaap-Jan Boots: "Leuke Site, misschien kan ik hier wat van in onze schoolkrant plaatsen."

P. Aarts: "Grandioze pagina! Verspreeksgezegswijze gehoord van Paul Haarhuis: We zullen dat varkentje wel eens de oren wassen."

Tom de Proft: "Proficiat, eindelijk nog eens een nieuwe site gevonden waar je kan blijven hangen omdat er ook daadwerkelijk iets leuks opstaat."

Humo 15-8-2000 blz. 155: "We missen hem: de professionele afscheidsnemer Xavier De Baere (herinner u ‘Morgen Maandag’), die het verhaspelen van spreekwoorden en zegswijzen tot kunst opkrikte: ‘Er is geen knoop meer aan vast te binden’, ‘Ik kan er met mijn petje niet bij’, ‘Hij gaat tot het onderste uit de kan’ en andere. Op de ‘Verspreeksgezegswijzen’-pagina van zijn Letters & Cijfers-website verzamelt Aad van de Wetering frappante voorbeelden van dat soort ongewilde taalcreativiteit. De andere pagina’s van de site leiden u naar anagrammen (met onder meer raster- en leuterwoorden), palindromen, zelfverwijzende zinnen, letterlijkheden (zoals: het langste woord bestaande uit allemaal verschillende letters), polyvormen, derdemachtpuzzel, alfametica en een scrabblebord met een score van 2.002 punten. Van de Wetering daagt u trouwens uit om beter te doen. Go for it, Staf Herten! "

Guy Daems: "Ongelooflijk interessant van dit alles op het net te vinden. Ik keer zeker weer."

Joris van den Ende: "Erg bedankt voor de mooie programmaatjes! Vooral de eerste twee."

Robert Pools: "Erg creatief! Fijn om eens door te lezen, soms beslist origineel."

Leonie Edelman: "Waar gaat dit in godsnaam allemaal over, het is een en al onzin. Dat wilde ik maar ff zeggen en wedden dat jullie dit berichtje niet op jullie site gaan zetten, jullie zijn bang dat er te veel mensen het er met mij eens zijn. "

Francis Mariën: "Da's echt wel heel knap moet ik zeggen!"

M. Bijvelds: "pfffffffffff wa saaaaai"

Chris Legein: "Knappe site, ik heb er echt van genoten en direkt gelinkt aan onze site."

Roel Dansen: "Werkelijk een fantastische site."

Ron Brans: "Geweldige site... ik kan nog niet alles bevatten."

Jordy Brouwers: "Geweldige site met net zo geweldige programma's."

Johan van Leeuwen: "rechtstreeks de favorieten in, dank."

Bart van Hoeck: "Unieke verzameling van taalbijzonderheden. Leuk en leerrijk. Proficiat met deze interessante website!"

Jaap van der Veen: "Echt leuk, zo'n hele verzameling! Mijn complimenten!"

Linda Scholten: "Ik vind er niks aan."

Betsy Verpoorten: "Echt genieten van die spreuken. Heb er ook nog een. 'Ik mah m'n moeder wel op mijn knietjes dragen'."

Leen Post: "Waarom staat er niet bij hoe ze ontstaan zijn (de cijfers) (is niet boos bedoeld!)"

Henneke Olieman: "Zijn achtknoopjes geen twee woorden? En eergierigheden, of dat nou wel bestaat? Het zou te gek zijn als je zo'n score in een spelsituatie kon behalen."
Inderdaad, zo gek dat het nooit voor zal komen, maar daar ging het niet om.

Douwe van der Meulen: "Vanmiddag bezocht ik uw site, en bekeek uw diagram.exe. Wat een fantastisch programma! Hier heb ik heel lang op gewacht. De mogelijkheden zijn enorm groot. Jammer dat het weekeind bijna om is, anders zou ik het héle weekeinde met een eureka-gevoel hebben rondgelopen! Ik hoop de komende tijd nog heel veel plezier van dit programma te hebben. Mijn complimenten hiervoor. "

Gabriel Smit: "Briljant, Ik dank u."

Frank Hardies: "Ik heb me kostelijk geamuseerd met je "verspreekgezegswijzen". Hier enkele verspekingen van onze Belgische voetballers: "we moeten de boezem in eigen zak steken" en "we moeten een zeiltje in het oog houden"."

Jan Geeraerts: "Eergisteren gehoord van mijn baas: "Dat moeten we even uitpolsen"."

Maarten Laurs: "Ik was op zoek naar het langste palindroom uit de Nederlandse taal. Ik vond meer dan ik zocht, kun je stellen. Overigens een zeer onderhoudende site!"

Cornelis Cruyff: "Wat denkt u van: "De tand des tijds die reeds zovele wonden heeft geheeld zal ook hierover gras laten groeien" en "Dat is een syphilis arbeid" (sysiphus)."
Bijzonder fraai!

P.H. van Os: "Onbevangen bevlekkenis i.p.v. onbevlekte ontvangenis!"

Pieter Dom: "Ik was al geruime tijd op zoek naar een site over taalhumor en 'Letters en cijfers' was het wachten waard."

Walter Verniers: "Leuke site! Erg bruikbaar voor een grappige taalles!"

Dirk Van Eyken: "Fantastische site! Hier zijn er nog een paar, ze zijn alle ooit door iemand uitgesproken, echt waar!
Dat hangt aan een paal boven water
Je moet roeien met de mannen waarmee je bent
Je moet met beide voeten naar de grond blijven kijken"

Maureen Piet: "Is er een programma in het Nederlands dat anagrammen maakt? Ik heb op het net wel Engelstalige gevonden, maar zoek eigenlijke een Nederlandse (ben misschien een beetje lui, zou ze zelf moeten maken, natuurlijk). Geweldige site trouwens, wat een creativiteit."
Jazeker, kijk maar.

Koen DeBeule: "Toffe website... eens iemand die een beetje stof tot nadenken ophoest."

Govert Schilling: "Leuke pagina! Een collega van me combineerde een keer per ongeluk drie gezegden toen hij zei: 'Dat is allemaal liefde om oud brood' (lood om oud ijzer, liefdewerk oud papier, ouwe jongens krentenbrood)."

Axel Brink: "Kort maar krachtig: het is prachtig. (het is vandaag de dag dat men graag rijmen mag)."

Alice (in Wonderland?): "Welk een genot, deze versprekelingen! Zeker voor een journalist zoals ik. Hierbij meld ik er eentje, gehoord in een grote kantoorboekhandel te Oosterbeek, bloedserieus uitgesproken door zo'n hele chique Doorwerthse parelkettingtrut van pakweg 35, terwijl d'r BMW Z3 voor de deur geparkeerd stond: 'dat noem ik nou dood maken met een blij musje'"

Maarten Ketelaars: "Een gigantisch mooie pagina, met alle palindromen en anagrammen. Een opmerking over anagrammen. In verband met de nieuwe spelling staat er volgens mij een fout bij ruitewisserblad. Tegenwoordig moet dat ruitenwisserblad zijn!"
Natuurlijk heb je daarin gelijk, maar 't was te mooi om weg te laten. Bij de volgende nieuwe spelling komt het wel weer goed, hoop ik. Ook met de dronke(n)mannen, in Van Dale mét, in het Groene Boekje zonder tussen-n.

Cor de Vrieze: "Vraag me toch wel af of het niet moet zijn Verspreeksgezegsgewijzen. Verder niets dan lof voor de bonte verzameling."

Selim Yilmaz: "Heerlijke weblocatie! Ik mis de volgende palindroomzin: 'Tom ramde ene Ed Marmot'"

Sherill Lisse: "Vond vooral 't ritueel van jou en Fedde schitterend. Dat dat nog lang zo mag doorgaan! Zou toch wel leuk zijn om bij verspreeksgezegswijzen van radio/tv te vermelden uit welk programma dat afkomstig was. "
Nee, dat is te pijnlijk.

Gerard Herbers: "En dat is nog maar het slipje van de ijsberg! Het bloed kruipt nader dan de rok. Ieder voor zich en God is dood. Bloemen houden van water. Ongesteld maakt onbemind.
Dit is mijn tegenprestatie voor de bezoekers die regelmatig van jouw site afkomstig de DigiTaalTafel bekijken."

Geo ?: "Toevallig op je wepsait terechtgekomen. Echt leuk. Ik heb er nog een paar voor je verzameling:
Hij zat met zijn mond vol gebakken peren.
Men moet het ijzer smeden eer het kalf verdronken is.
Hij kan aardig met zijn handen uit de voeten.
Deze laatste twee zijn van mij en horen thuis bij de BV's (dat zijn Bewuste Versprekingen en NIET Bekende Vlamingen). De laatste heb je eigenlijk al in een andere context."

Ron van Kuik: "Prachtig, deze site. Echt vermakelijk. Maar heb nog een palindroom. Het is de naam van een Nederlandse acteur: Mark Ram. Hij heeft meegespeeld in de politieserie Unit 13 (VARA)."

Wim van Eijk: "Geweldige site, echt mooie onderwerpen, ik heb genoten! "

Ruud Stumpel: "Heel kort heb ik nog maar op uw pagina's gekeken, maar mijn eerste reactie is: heel erg leuk en overzichtelijk. Een door mij jaren geleden gehoorde contaminatie van twee spreekwoorden wil ik u graag noemen:
"Dat ging als een Jantje van Leien dakje".
Uitgesproken toen de spreker vond dat iets erg goed ging. Ik weet niet meer wat er goed ging, maar de uitspraak heb ik in mijn geheugen bewaard, en ik heb er nog steeds veel schik om."

Frank Nagels: "Hij was de vijfde hond in het kegelspel!"

Eddy Molle: "Origineel gevonden, zo'n verzameling van tekstuele en numerieke fenomenen. Ik heb er nog een (voor wat 't waard is), een oude Utrechtse spreuk: "Als je hier je rechterarm afslaat, krijg je de Domtoren in je oog!" "

Reinout van Schouwen: "U heeft een boeiende website over taal. Ik wil u even laten weten dat ik de zin waar alle letters van het alfabet in voorkomen, heb overgenomen in de vertaling van een lettertype-selectieprogramma in Mandrake Linux, als vertaling van 'The quick brown fox jumps over the lazy dog'."

Cari ?: "Was op jullie blad letterlijkheden aan 't kijken en mis volgens mij (maar kan me vergissen natuurlijk!) de kassalade kas salade kassa lade. Verder alleen maar bewondering voor deze enorm leuke site!"

Richard Hart Nibbrig: "Goed gedaan Aad, prima pagina."

Vervolg

Startpagina

Opmerkingen?