Aad van de Wetering, Waarder
Mijn naam is Aad van de Wetering, ik woon in Waarder, een klein dorpje tussen Gouda en Woerden.

Spelen met letters, woorden, zinnen, cijfers en getallen is een van mijn grootste hobby's.

Ook schaken, scrabble, cryptogrammen en polyomino's genieten mijn warme belangstelling.

Het maken en oplossen van allerlei exotische puzzels doe ik met veel genoegen. Als de nood hoog is kan het inzetten van mijn pc dan wel het internet erg nuttig zijn, zo is mij in de loop der jaren gebleken.

Ik hoop dat u mijn pagina's kunt waarderen.

Uitspraak / pronunciation

 

De programma's die ik gebruik kunt u ook proberen te gebruiken. Ik heb in de aanbieding voor woord- en cijferpuzzelaars:

 • Logo Diagram Een tweede versie (2.7e) van programma Diagram (231 kB gezipt) voor het maken, vullen en afdrukken van puzzeldiagrammen. Bij gebruik van - ook op deze pagina te verkrijgen - woordenlijsten krijgt men een lijstje van mogelijke woorden, waaruit men een keuze kan maken. Ideaal voor puzzelmakers en -oplossers! Het diagram en de omschrijvingen kunnen snel overgenomen worden in een tekstverwerker of op een internetpagina. Het automatisch vullen met behulp van woordenlijsten is een kwestie van een druk op een knop. Wilt u er meer van weten, klik dan op details.
 • Het programma PasWoord versie 1.5 (134 kB gezipt) voor het zoeken naar woorden volgens een zeker patroon, naar anagrammen van woorden en nog veel meer.
 • Het programma PasWoord versie 1.4 (2,9 MB gezipt), als hierboven, maar nu met een uitgebreide woordenlijst van ruim 670.000 woorden. Eenvoudig te installeren door het zip-bestand te kopiŽren naar een map; het programma kunt u vanuit die map meteen starten.
 • Het programma Sorteer (95 kB gezipt) voor het sorteren, splitsen en samenvoegen enz. van tekstbestanden.
 • Een woordenlijst (1 MB gezipt) met 250.000 Nederlandse woorden.
 • Een woordenlijst (1,2 MB gezipt) en nog een (1,4 MB) samen met ruim 700.000 Nederlandse woorden. Bevat de eerdergenoemde 250.000 woorden, bijgewerkt tot en met juli 2014.
 • Een getallenlijst (40 kB gezipt) met internationale getallen (priemgetallen, kwadraten, derdemachten).
 • Het programma Reken (10 kB gezipt), dat van nut kan zijn als het tv-programma Cijfers en Letters weer eens terugkomt. Het programma probeert een getal te berekenen met behulp van een te kiezen aantal getallen en een te kiezen aantal bewerkingen. Een voorbeeld: maak met de getallen 3, 4, 5, 5, 25 en 50 het getal 781, waarbij alleen de bewerkingen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen zijn toegestaan. De oplossing:
  781 = (3 - 4 / 25) * 5 * (5 + 50). Zou een gewoon mens die oplossing ook gevonden hebben?
 • Het programma TijdRekenen (12 kB gezipt), waarmee men kan rekenen met uren, minuten en seconden (een soort 60-tallig stelsel), maar ook met datums. Als extraatje worden ook de datums van Pasen en Pinksteren weergegeven. Klein maar fijn.
Met het programma LetterVerg (12 kB gezipt) kunt u lettervergelijkingen oplossen en zelfs maken. Gelijke letters, gelijke cijfers, ongelijke letters, ongelijke cijfers. De zes vergelijkingen, die u links ziet, kunnen eenvoudig ingebracht worden. Het programma berekent hoeveel oplossingen er zijn.
Met het programma Teken (484 kB gezipt) kunt u meetkundige figuren (lijnen, rechthoeken, ellipsen, veelhoeken) tekenen. Documentatie is bijgevoegd.

Voor het oplossen van legproblemen met pentomino's enz.:

 • Logo Poly3D Het programma Poly3D (255 kB gezipt) voor het vullen van een willekeurige driedimensionale ruimte met polyomino's; pentomino's, hexomino's en pentakubussen zijn bijgevoegd.
  Testversie voor specialisten.
 • Het programma Polyamond (211 kB gezipt) voor het vullen van een willekeurige tweedimensionale ruimte met polyiamonds, dat zijn aaneengesmede gelijkzijdige driehoeken
 • Het programma Polyhexes (196 kB gezipt) voor het vullen van een willekeurige tweedimensionale ruimte met polyhexes, dat zijn aaneengesmede gelijkzijdige zeshoeken
 • Het programma Tetris (13 kB gezipt) dat behalve draaien ook spiegelen kan. Ook de pentomino's zijn niet vergeten.
Logo FlatPoly2 Version 2 of FlatPoly (63 kB zipped) for tiling polyominoes in a two dimensional space with polyominoes; files with pentominoes and hexominoes are also included. It's possible to exclude symmetric solutions, to use markers (holes) in squares et cetera. Fast and friendly. Test version 2.3
Logo Poly3D Version 1.4 of Poly3D (255 kB zipped) for tiling polyominoes in a three dimensional space with polyominoes; files with pentominoes, hexominoes and others are included. Fast and friendly. Finds all 3940 solutions (pentominoes in space 3x4x5, 3,2GHz processor) in 100 seconds. Test version 1.5

Het installeren doet u door het zip-bestand naar een map te kopiŽren. Pak het uit in dezelfde map. Het programma is klaar voor gebruik. U kunt natuurlijk een snelkoppeling op uw bureaublad zetten om het starten van het programma te vergemakkelijken. Op- of aanmerkingen over de programma's zijn welkom.


Startpagina

Opmerkingen?