Ik zit met beide benen tot over m'n oren in een stuk milieuproblematiek
Nelli plaatst op ene parterretrap ene pot staalpillen
clearingovereenkomst = vermogenselektronica
Het gemaal van de gemaal
Vanitasstilleven
Over Opperlans
Einde
Verspreeksgezegswijzen
Wie zijn oor goed te luisteren legt, hoort veel vermakelijke zinnen. Zoals: met het oog op zijn buik kan hij niet met zijn handen uit de voeten. Of: ik zit met beide benen tot over m'n oren in de milieuproblematiek. Wat u hier kunt gaan lezen is uit het leven gegrepen.
Anagrammen
De letters van een woord door elkaar gooien zodat er een ander woord ontstaat, dat noemt men ook wel een anagram. Dat kan op allerlei manieren.
Palindromen
Nelli plaatst op ene parterretrap ene pot staalpillen. Dat leest men zowel voor- als achteruit. Evenals: Mooie zeden in Ede zei oom. In het paradijs was de eerste conversatie: Madam, I'm Adam, waarop Eva snedig antwoordde: Eve. In Amerika hoorde men: A man, a plan, a canal: Panama. In Duitsland: Eine treue Familie bei Lima feuerte nie. Ik beperk me hier tot verantwoorde palindromen van vijf en meer letters. De keerwoorden worden niet vergeten.
Zelfverwijzende zinnen
Zelfverwijzende zinnen (Deze zin heeft vijf woorden) zijn er op verschillende niveaus. Lastiger wordt het om het op letterniveau te verwezenlijken. Iets in de zin van: in deze zin staan zestien a's, zeven b's... Immers, als er een telwoord wijzigt, wijzigen de aantallen van de andere letters ook, waardoor de aantallen van de andere letters ook weer wijzigen, en er een niet te stuiten herhaling ontstaat.
Letterlijkheden
Van alles wat: woorden met één klinker, woorden met allemaal verschillende letters, enzovoort.
Polyvormen
Met vijf rechthoekjes die elk ten minste een zijde gemeen hebben kunnen twaalf figuren worden gevormd. Deze hebben de naam pentomino gekregen. Met twaalf pentomino's kan een leuk kerstboompje worden gelegd. Voorbeelden van andere polyomino's (hexomino's, pentakubussen) worden hier ook getoond.
Ook met gelijkzijdige driehoeken kan men fraaie figuren maken. Internationaal is de term hiervoor polyiamonds, maar ik spreek liever over polyamonds
.
Gelijkzijdige zeshoeken lenen zich ook voor mooie composities, zie de polyhexes.
Derdemachtenpuzzel
Wie graag rekent kan zijn hart ophalen aan deze derdemachtenpuzzel.
Alfametica
Alfametica is een combinatie van letters en cijfers. Letters dienen te worden vervangen door cijfers, zodanig dat de optelling klopt. Het is altijd leuk als het somwoord iets te maken heeft met de te sommeren woorden.
Een dure scrabblezet
Wat is de maximale score die men kan bereiken met een zet in het hedendaagse (anno 1999) scrabble-spel? Zie hier een zet met als resultaat 2002 punten!
Acht schaakstukken
Wie met uitsluitend de acht schaakstukken die bij de beginopstelling op de onderste rij staan, probeert zoveel mogelijk velden te bestrijken, zal tot hoogstens 63 velden komen. Er zijn 144 oplossingen. Met lopers van gelijke kleur is het maximum van 64 velden wel bereikbaar.
Reacties
Het is plezierig als lezers reageren. Hier vindt u een samenvatting van reacties van lezers.